Användning av cookies

Vår webbplats använder cookies för att du ska kunna lägga varor i kundvagnen, boka en tekniker online och för att vi ska kunna samla in anonym statistik för att hjälpa oss förbättra webbplatsens funktion. Ignorera detta meddelande om du vill fortsätta. Klicka på länkarna till höger för att se mer information om de cookies vi använder och hur du hanterar dina inställningar.

Ett bra kylskåp är fullt med livsmedel – och teknik som håller dem färska.

En hälsosam diet handlar både om det du köper och hur du tillagar maten. Under tiden gäller det bevara alla vitaminer och näringsämnen. Med VitaFresh-tekniken håller sig frukt och grönt fräscha upp till tre gånger längre. Du slipper kasta mat, och det är bra för miljön.

Läs mer om VitaFresh
Ha inte för varmt i kylskåpet.

Ställ in temperaturen i kylskåpet på max 4°C, vi rekommenderar 2–4°C för bästa förvaring av råvaror. Kött, fisk och skaldjur ska inte förvaras i högre temperaturer än 4°C, gärna lägre. Om kylskåpet har kylfläkt fördelas kylan jämnt i skåpets öppna del och du kan placera varorna fritt. Utan kylfläkt behöver du tänka på att det är varmast högst upp i kylskåpet och i kylskåpsdörren. Kallast är det längst ner i den öppna delen.

Placering av mat (för kylskåp utan kylfläkt).

  • Övre delen av kylskåpet (4° och 6°C): Detta är det varmaste området: Optimal förvaring av ost, yoghurt, grädde och smör.
  • Nedre del av kylskåpet (mellan 0° och 4°C): Detta är platsen som är dedikerad till grönsaker, sallad och frukt. Om grönsakslådan har en luftfuktighetsreglering, se till att använda den. Denna funktion kan förlänga hållbarheten på din mat markant.
  • Övre delen av dörren (mellan 4° och 8°C): Optimal förvaring av ägg och smör.
  • Nedre delen av dörren (mellan 4° och 6°C): Optimal förvaring av sylt, kryddor, mjölk och dryck.

Töm fruktskålen.

Lite synd på den vackra fruktskålen men faktum är att apelsiner, päron, äpplen, vindruvor, bär och jordgubbar trivs bäst i kylskåpet. I samma temperatur trivs morötter, rädisor, kål, sallad, lök, färska bönor, svamp, vitlök, sparris och spenat. Tomater däremot, de förvarar du bäst utanför kylen – de smakar så mycket mer då. Förvara gärna potatis och lök ihop. Det gör att potatisen håller längre. Och svamp ska förvaras luftigt i pappåse, aldrig i plastpåse.

Storhandlat?

Om du har en knapp för Superkyla på ditt kylskåp så använd denna när du fyller kylskåpet med många nya kylvaror efter att du handlat eller gjort storkok. Kylskåpet sänker då sin temperatur några grader, för att minska risken att redan befintliga kylvaror tar skada av höjd temperatur i skåpet, och återgår sedan automatiskt till den förvalda.

Varje år slänger vi svenskar 900 000 ton mat. Ett enormt resursslöseri och vi på Bosch vill minimera detta genom att ge maten bästa möjliga förutsättningar att hålla sig fräsch längre genom att producera kylskåp med funktioner där smart matförvaring står i fokus.

SuperFreeze.

Om du behöver frysa in stora mängder mat på en gång så tryck in knappen superinfrysning. Då sänks temperaturen och din mat fryses ner snabbare. Den låga temperaturen hålls i sex timmar, och går sedan automatiskt tillbaka till din tidigare valda inställning.

Vilken temperatur ska du ha i din frys?

Vi rekommenderar att du har -18 °C eller kallare. Överbelasta inte frysen genom att ställa in varm mat! Låt den först svalna och förslut kärl och fryspåsar ordentligt.

Hur länge håller maten i frysen?

  • Fet fisk: 2-3 månader
  • Mager fisk: 6-12 månader
  • Magert kött (nötkött): 8-12 månader
  • Fläskkött: 4-6 månader
  • Bär och frukt med socker: 1 år
  • Förvällda grönsaker: 1 år
  • Bröd: 1 år

Frys in storkok.

Packa så lufttätt som möjligt i plast eller glasbehållare. Platta till köttfärsen eller grytan för att bidra till en snabb infrysning. Det förebygger även bildandet av iskristaller som annars kan göra maten torr. Tänk också på att datummärka så du vet hur länge det legat i frysen!

Tina fryst mat svalt!

Om matens yttertemperatur tillåts överstiga +8°C blir det känsligt för bakterieangrepp. Det gäller alla känsliga livsmedel, såväl färska som frysta. Därför är det bäst att tina fryst mat i kylskåp eller annat svalt utrymme. Då hjälper du även kylen att spara lite energi! Det tar längre tid än i rumstemperatur men kvaliteten blir bättre.

Självrengörande torktumlare.

Torktumlare med självrengörande kondensor ger 60% lägre energi-förbrukning/kg än gränsvärdet för energiklass A.

Maximalt torkresultat med Zeolith®-torkning.

När du tömmer diskmaskinen, tar upp glasen, plockar ur plastbyttan. Och det är blött. Visst känns det halvfärdigt? Med Bosch diskmaskiner med Zeolith®-torkning slipper du det!

VitaFresh

Det har aldrig varit enklare att äta nyttigt.

Det har aldrig varit enklare att tvätta rätt.

Bosch i-DOS tvättmaskiner anpassar tvätten utifrån plaggens material och torkar utan att skrynkla. Du slösar varken på el, vatten eller tid.