Användning av cookies

Vår webbplats använder cookies för att du ska kunna lägga varor i kundvagnen, boka en tekniker online och för att vi ska kunna samla in anonym statistik för att hjälpa oss förbättra webbplatsens funktion. Ignorera detta meddelande om du vill fortsätta. Klicka på länkarna till höger för att se mer information om de cookies vi använder och hur du hanterar dina inställningar.

 

Recept

Bjud på hemlagat!

Med Bosch i köket är det enklare än någonsin att lyckas. Vi har den senaste tiden haft flera inspirerande samarbeten med exempelvis Hembakat, Allt om Mat, Allt i Hemmet och Mitt kök.

Välkommen att låta dig inspireras.

SilentMixx

Focaccia

Underbart bröd med mycket extra smak av olivolja, rosmarin och oliver. Gott till bufféer och som tillbehör till soppor och sallader.

1 stort bröd
1/2 paket färsk jäst, 25 g
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl vatten
4 msk olivolja
ca 8 dl (ca 480 g) vetemjöl eller fint dinkelmjöl
ca 30 kalamataoliver, gärna urkärnade
1–2 tsk flingsalt
1/2 dl hackade färska
rosmarinblad

Smula jästen i skålen på din köksmaskin. Montera degkroken och tillsätt salt och honung. Ljumma vattnet till 37°. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Kör maskinen, gärna 5–10 minuter, till en smidig inte alltför kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Ta bort degkroken och låt degen jäsa ca 45 minuter.

Arbeta degen för hand ett par minuter på väl mjölad köksbänk och kavla sedan ut den till en platt rektangulär kaka som får plats på bakplåten. Häll ca 2 msk olivolja på en bakplåt och pensla ut. Lyft över degen och forma den så den nästan täcker plåten. Tryck ner oliverna jämt fördelade och pensla med resten av olivoljan. Strö över 1–2 msk flingsalt och 2 msk hackad färsk rosmarin. Låt jäsa i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Grädda focaccian i 30 minuter.

Sega baguetter

Mycket gott bröd som passar till det mesta. Både till frukost och som tillbehör till soppa eller sallad. Dessutom är brödet enkelt att göra och svårt att misslyckas med.

3 långa bröd
1/2 paket färsk jäst, 25 g
2 tsk salt
2 msk honung
6 dl vatten
3 dl havrekli
ca 10 dl (ca 600 g) vetemjöl eller fint dinkelmjöl
ca 3 msk olivolja till plåten

Smula jästen i degskålen på din köksmaskin. Montera degkroken och tillsätt salt och honung. Värm vattnet till 37°. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet, havrekli och mjöl. Kör maskinen, gärna 5–10 minuter, till en smidig inte alltför kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Ta bort degkroken och låt degen jäsa länge, mellan 1 och 2 timmar.

Sätt ugnen på 250°. Häll ganska rikligt med olivolja på en bakplåt. Stjälp ut den färdigjästa degen på väl mjölad köksbänk. Skär degen i 3 delar och fös ihop dem till 3 långa baguetter, långa som bakplåten. Degen ska inte arbetas i onödan nu. Lägg baguetterna på den smorda plåten och vrid dem gärna lite. Låt jäsa i 15 minuter.

Grädda baguetterna i 15 minuter i 250° och sänk sedan temperaturen till 150°. Grädda i ytterligare 15 minuter.

Skållade limpor (2 stora bröd)

Ett kummindoftande bröd som kräver att man knådar degen ordentligt. Man får ha gott om tid på sig då andra dagens jäs- och gräddningtiden uppgår till sammanlagt 4 1⁄2 timmar. Perfekt för en dag med pyssel i hemmet.

På kvällen dagen innan:
10 dl vatten
10 dl rågsikt (ca 560 g)
2 msk stött eller mald kummin

Montera degkroken på din köksmaskin. Häll den första delen rågsikt i degskålen, Koka upp vattnet och häll över mjölet. Arbeta ihop till en smetig deg. Strö lite rågsikt över degen och täck bunken med duk eller plast. Låt stå över natten.

Följande morgon:


Degen ifrån föregående kväll samt:
2 dl vatten, 37 grader
50 g färsk jäst
1 msk salt
1/2 dl mörk sirap
1 msk ättiksprit
1 1/2 l (ca 850 g) rågsikt
ca 9 dl (ca 510 g) vetemjöl
2 msk ljummet vatten
1 tsk smör

Lös jästen i det ljumma vattnet. Häll blandningen över degen i degskålen och rör om. Tillsätt sedan salt, sirap, ättikssprit och rågsikt. Arbeta degen länge. Strö över lite mjöl och täck bunken med duk eller plast. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.

Ta upp degen på arbetsbänken och arbeta in vetemjölet för hand. Ta en halv liter mjöl åt gången. Degen skall bli ganska fast. Dela degen i två delar. Forma varje del till ett slätt ovalt bröd. Lägg dem på smord plåt. Låt jäsa under duk ytterligare 50–60 minuter. Sätt ugnen på 180°. Nagga bröden med sticka och pensla dem med ljummet vatten med en klick smör i. Grädda omkring 1 1/2 timme. Pensla bröden på nytt. Låt dem sedan svalna på galler inlindade i bakduk. Brödet är godast efter ett par dagar. Skär det i tunna skivor.

Lantbröd (2 runda bröd)

Här är ett enkelt recept som ger ett ljust och luftigt lantbröd. Enkelt att göra och gott att servera till soppa, sallad eller som frukostbröd.

50 g jäst
1 msk salt
7 1/1 dl vatten
17 dl vetemjöl (ca 1 kg)

Smula jästen i skålen på din köksmaskin. Montera degkroken och tillsätt salt. Värm vattnet till fingervärme 37°. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Kör maskinen, gärna 10 minuter, till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Ta bort degkroken och låt degen jäsa länge, mellan 1 och 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen, knåda den och forma till två stora runda bröd. Lägg över dem på smord plåt.

Låt jäsa i 45 minuter på varmt dragfritt ställe. Snitta ett par gånger över ytan med en vass kniv och ställ in i ugnen. Grädda i ca 1 timme. Stäng av ugnen, pensla med vatten och låt brödet stå i eftervärmen i 15 minuter.

Läckra kuvertbröd (ca 12 st)

Vackra, porösa och lättbakade kuvertbröd. Vad kan man mer begära?

5 ½ dl vetemjöl
50 g jäst
100 g smör, i skivor
1 msk strösocker
2 krm salt
1 ägg
1 dl mjölk

Pensling och garnering:
1 ägg, uppvispat
Vallmofrön eller svarta sesamfrön

1. Blanda mjöl, smulad jäst, smör, socker och salt i en bunke.

2. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda ner det. Bearbeta till en jämn deg. Låt vila ca 10 minuter.

3. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en lång rektangel, 20 x 65 cm.

4. Pensla med ägg. Vik i tre delar på längden. Vänd skarven neråt och pensla igen. Strö över vallmofrön.

5. Skär i 5 cm längder och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 1 timme.

6. Sätt ugnen på 225° och grädda i mitten av ugnen 6-7 minuter.

TIPS! Degen blir perfekt blandad med den grova vispen i Bosch mindre köksmaskin MUM54020.

Foccaccia med dill och citron

Vatten 300 g
Jäst 10 g
Extra vetemjöl 540 g
Vit surdeg 130 g
Salt 13 g
Rasp av 1/2 citron

1. Kör allt till en seg och elastisk deg.

2. Låt degen vila 1 timme i bunken.

3. Kavla sedan ut degen ca 1,5 cm tjock och lägg i oljad långpanna och låt jäsa under plast ca 2,5 timmar i rumstemperatur.

4. Baka sedan i 250 grader i ingångstempera- tur och sänk efter 1 minut till 210 grader, bakas ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 98 grader.

5. Tag ur brödet ur långpannan och pensla med olivolja, toppa med dill som hackats grovt samt havssalt. Låt svalna på galler.

Grissini

Små tunna knapriga pinnar att servera till soppa. Eller tillsammans med goda ostar efter maten. Variera genom att ta antingen blå vallmo, svarta sesamfrön eller som på bilden vita sesamfrön.

ca 24 stänger
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
ca 8 dl (ca 480 g) vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 dl kallpressad rapsolja
flingsalt
vita sesamfrön

Montera degkroken på din köksmaskin. Smula jästen i skålen. Värm vattnet till fingervärme 37°. Häll på lite av vattnet och salt och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet, hälften av vetemjölet och oljan. Häll ner resten av mjölet och kör till en ganska lös degkonsistens, ca 5 minuter.

Låt degen jäsa i ca 20 minuter till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två delar och kavla ut varje del tills den är ca 1/2–1 cm tjock. Använd rikligt med mjöl. Pensla med vatten, strö över saltet och sesamfröna. Skär i 1 cm breda remsor. Skruva de avlånga bitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 10 minuter. Baka i ugnen i ca 20 minuter, tills de är gyllenbruna. Om bröden inte blir spröda kan man torka dem i ugnen. Stäng av värmen och öppna luckan så torkar de snabbt.

Valnötsbröd

Att blanda valnötter i brödet är nog det godaste som finns. Passar utmärkt att servera till en lunchsoppa. För nötallergiker går det bra att använda solrosfrön istället.

2 bröd
50 g färsk jäst
2 tsk lönnsirap
1/2 msk salt
6 dl vatten
ca 14 dl (ca 840 g) vetemjöl
3 dl valnötter
1 ägg till pensling

Montera degkroken på din köksmaskin. Smula jästen i skålen och tillsätt lönnsirap och salt. Värm vattnet till fingervärme 37°. Häll på lite av vattnet och salt och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet och ca 1 liter av mjölet. Kör maskinen ca 5 minuter. Grovhacka valnötterna och blanda i degen. Tillsätt de resterande två decilitrarna av mjölet och kör några minuter till. Ta bort degkroken och låt degen jäsa ca 45 minuter.

Ta upp degen och knåda den. Forma den till två bröd och lägg dem på en smord plåt. Sätt ugnen på 225° och låt bröden jäsa utan bakduk i 15 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in i mitten av ugnen. Grädda i 20 min, låt svalna på galler under bakduk.

Fullkornsbaguetter med oliver, tomater och basilika

Ett segt och gott bröd som passar bäst att äta till en god soppa eller sallad. Eller varför inte på en buffé tillsammans med goda ostar.

3 långa bröd
1/2 paket jäst, 25 g
1 tsk salt
2 msk honung
6 dl ljummet vatten
1 kruka färsk basilika
1 burk svarta oliver, urkärnade, ca 150 g
1 burk soltorkade tomater, ca 150 g
3 dl (180 g) fullkornsmjöl
ca 14 dl (ca 850 g) vetemjöl eller fint dinkelmjöl
ca 3 msk olivolja till plåten

Smula jästen i skålen på din köksmaskin. Montera degkroken och tillsätt salt och honung. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut.

Mixa basilika, oliver och tomater med stavmixer eller i matberedaren med kniven monterad. Häll det mixade i bunken och tillsätt resten av vattnet och de båda mjölsorterna. Kör maskinen, gärna 5–10 minuter, till en smidig inte alltför kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Ta bort degkroken och låt degen jäsa länge, mellan 1 och 2 timmar.

Sätt ugnen på 250°. Häll ganska rikligt med olivolja på en bakplåt. Stjälp ut den färdigjästa degen på väl mjölad köksbänk. Skär degen i 3 delar och fös ihop dem till 3 långa baguetter, långa som bakplåten. Degen ska inte arbetas i onödan nu. Lägg baguetterna på den smorda plåten och vrid dem gärna lite. Låt jäsa i 15 minuter.

Grädda baguetterna i 15 minuter i 250° och sänk sedan temperaturen till 150°. Grädda i ytterligare 15 minuter.

Hamburgerbröd

Det är smart att göra eget bröd till hamburgaren. För ett lite grövre bröd bakat på knappt hälften grahamsmjöl är både godare och nyttigare än det som finns att köpa.

ca 20 styck
100 g smör
1/2 liter mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
6 dl (360 g) grahamsmjöl
7 dl (420 g) vetemjöl
1 ägg
1/2 dl sesam eller vallmofrön

Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Häll i mjölken när fettet smält. Låt det bli 37°.

Montera degkroken på din köksmaskin. Smula sönder jästen i bunken, tillsätt salt och lite av degspadet. Kör maskinen några sekunder tills jästen har lösts upp. Slå på resten av det ljumma spadet. Blanda sedan ner grahamsmjölet och sist vetemjölet. Arbeta degen ca 5 minuter. Ta bort degkroken och lägg en handduk över bunken. Låt bunken stå framme i köket och jäsa i ungefär 25 minuter. Smörj under tiden två bakplåtar. Värm ugnen till 250°.

Häll ut degen på en mjölad köksbänk och knåda den smidig för hand någon minut. Dela degen i två delar. Platta till rullarna lite med handen och skär sedan varje rulle i tio lika stora bitar. Forma till runda platta bullar och lägg på plåtarna. Vispa upp ägget och pensla bullarna.

Strö över fröna. Jäs bullarna på de smorda plåtarna i 15–20 minuter. Grädda dem i ca 15 minuter. Låt brödbullarna svalna under en handduk.

Olivbröd

Vatten 300 g
Jäst 10 g
Extra vetemjöl 540 g
Vit surdeg 130 g
Salt 13 g
Oliver, urkärnade 110 g

1. Kör allt utom oliverna till en seg och elastisk deg.

2. Tillsätt därefter oliverna. Blanda bara samman på låg hastighet i 15– 20 sekunder.

3. Låt degen vila 1 timme i bunken.

4. Forma sedan som bröd och låt jäsa under plast ca 2,5 timmar i rumstemperatur.

5. Baka sedan i 250 grader i ingångstempera- tur och sänk efter 1 minut till 210 grader, bakas ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 98 grader. Låt svalna på galler.