Användning av cookies

Vår webbplats använder cookies för att du ska kunna lägga varor i kundvagnen, boka en tekniker online och för att vi ska kunna samla in anonym statistik för att hjälpa oss förbättra webbplatsens funktion. Ignorera detta meddelande om du vill fortsätta. Klicka på länkarna till höger för att se mer information om de cookies vi använder och hur du hanterar dina inställningar.

[global.cookielaw.txt.secondparagraph]

Recept

Bjud på hemlagat!

Med Bosch i köket är det enklare än någonsin att lyckas. Vi har den senaste tiden haft flera inspirerande samarbeten med exempelvis Hembakat, Allt om Mat, Allt i Hemmet och Mitt kök.

Välkommen att låta dig inspireras.

SilentMixx

Att göra egen pasta

Det är inte alls svårt att göra sin egen pasta.Visst tar det lite tid, med det blir fantastiskt gott. Med grundreceptet nedan kan du göra plattor till lasagne, cannelloni, ravioli, eller skära ut breda tagliatelle och göra tunnare spagetti.

4 portioner
4 dl durumvetemjöl
1 ägg
1 stor nypa salt
ca 1 dl kallt vatten
1/2 msk raps- eller olivolja

Montera degkroken på din köksmaskin. Lägg mjölet i degskålen tillsammans med saltet. Mixa ihop helt kort. Knäck i ägget och häll i vatten och olja. Sätt igång maskinen. Försök att få allt till pyttesmå smu- lor som går att arbeta ihop för hand. Då blir degen som bäst. Tillsätt lite mer mjöl om degen inte får den rätta konsistensen. Den ska vara ganska fast och lite stum. Skulle degen råka bli alltför torr är det bara att tillsätta lite mer kallt vatten. Häll ur och lägg degen på köksbänken. Knåda den ytterligare en liten stund. Forma degen till en boll och låt den ligga och vila i en skål täckt med bakduk i minst en halvtimme.

Halvera pastadegen. Platta ut varje halva så mycket som möjligt. Kör plattorna igenom pastamaskinens utkavlingsdel i det första (grövsta) läget. Mjöla generöst om degen är klibbig. Ställ in på 4 eller 5 lägen tunnare. Kavla igenom plattorna. De blir gan- ska långa. Lägg längderna på handdukar och låt dem ligga och torka i minst 10 minuter och som längst upp till 1 timme. I det här läget kan man göra lasa- gneplattor genom att dela längderna i lagom bitar. Man kan också göra ännu mindre fyrkanter som man sedan fyller så att det blir ravioli eller annan form av pastaknyten. Kör annars pastaplattorna genom tillsatsen för tagliatelle eller spagetti om så önskas.

Pasta med tomatsås

Nu är det dags för en klassisk tomatsås till pastan. Tänk att något som är så enkelt kan vara så gott. Koka en bra stund för bästa resultat och servera med färskriven parmesan och en god sallad.

4 portioner
Tomatsås:
1 gul lök
1 msk oliv- eller rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1 tsk socker
salt och peppar
färska örter, t.ex. basilika, timjan och salvia

Tillbehör:
riven parmesan
gärna rostade pinjenötter
valfri sallad

Hacka löken och fräs i olja tillsammans med riven eller pressad vitlök. Tillsätt tomatpuré och de krossade tomaterna, socker, salt, peppar och hackade färska örter. Låt det hela puttra minst 10 minuter och gärna 30–40 minuter. Mixa såsen slät med stavmixer eller mixer.

Koka din hemmagjorda pasta i 3–5 minuter, inte längre. Låt rinna av i durkslag och häll över en skvätt olivolja. Servera med det- samma tillsammans med såsen, riven parme- sanost och rostade nötter.

Lasagne med spenat och grädde

Ett perfekt sätt att få kräsna barn att äta nyttig spenat. Och istället för en traditionell bechamelsås kan man använda grädde och olika sorters ost. Som variation kan man även varva tunna skivor skinka mellan plattor och sås.

4 portioner
Spenatsås:
1 gul lök
1 msk oliv- eller rapsolja
2 vitlöksklyftor
300–400 g färsk spenat
salt och peppar
färska örter, t.ex. basilika och timjan
3 dl matlagningsgrädde
200 g fetaost
100 g smakrik hårdost, t.ex. västerbotten

Hacka löken och fräs i olja tillsammans med riven eller pressad vitlök. Tillsätt spenaten, salt, peppar och hackade färska örter. Låt det bli varmt så att spenaten mjuknar. Häll i grädden och den smulade fetaosten.

Sätt ugnen på 250°. Smörj en ugnsfast form och varva de hemmagjorda lasagneplattorna och sås. Avsluta med sås. Montera matbere- dartillsatsen med den vändbara rivskivan med den fina sidan på din köksmaskin. riv hårdosten på din köksmaskin och strö den över lasagnen. Grädda i ugnen 10–20 mi- nuter. Känn gärna efter med en sticka för att vara säker på gräddningstiden.

Servera med en krispig sallad.

Pasta med kycklingfärssås

Den riktige entusiasten gör både egen pasta och mal sin kycklingfärs själv. Såsen blir smakrik och god med hjälp av vin och tomater. Färskriven parmesanost är gott till.

4 portioner
Kycklingfärssås:
1 gul lök, finhackad
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
1 dl vitt matlagningsvin
1 burk krossade tomater
persilja, finhackad
salt och peppar

Tillbehör:
riven parmesanost
valfri sallad

Montera köttkvarnen med hålskivan på din köksmaskin. skär kycklingfiléerna i långsma- la bitar och mal på högsta hastighet. Använd påmataren endast mot slutet. Mal köttet två gånger, andra gången kan du behöva använ- da påmataren lite oftare.

Stek löken och kycklingfärsen i oljan. Häll i vinet och de krossade tomaterna. Smaksätt med persiljan, salt och peppar och låt kyck- lingfärsröran sjuda på svag värme i ca 15 minuter.

Servera kycklingsåsen med din hemmagjorda pasta, färskriven parmesanost och en god sallad.