Gör vårfint hemma. Just nu har vi 20% rabatt på utvalda dammsugare, tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner. Medlemmar i MyBosch får ytterligare 10% rabatt.
Gäller t.o.m. 5 maj 2024.
Köp här!Du gillar att baka, men har fortfarande några frågor som: Vad är skillnaden mellan över- och undervärme och hur fungerar ugnstemperaturen? Hur vet jag om min kaka är klar? Här kommer svaren på ett par saker du alltid velat veta om din ugn.
I konventionella ugnar genereras värmen av värmeelement i ugnens tak och botten. Beroende på ugn kan värmen upptill eller nedtill regleras separat. De flesta ugnar har numera både cirkulerande varmluft samt över- och undervärme eller en kombination.
I varmluftsläge fördelas värmen jämnt, eftersom en fläkt ständigt cirkulerar den varma luften inuti ugnen så den når alla delar av maten. Varmluftsläge är förresten idealiskt för att baka flera pizzor på samma gång. Men var försiktig: maten tenderar också att bli torr snabbare.
I vissa recept anges endast tillagningstemperaturer för ugnar med över-/undervärme eller för varmluft. Men vi har lösningen för dig: genom att helt enkelt ta bort 20 °C från över-/undertemperaturen får du ungefär rätt temperatur för en varmluftsugn. Ett exempel: 200 °C över-/undervärme omvandlas till 180 °C varmluftsugn.
Vid bakning kräver varje deg olika gräddningstid och olika temperatur. Bakverk i en hög form, t.ex. fyrkantiga tårtor, tar längre tid än t.ex. småkakor. För mer och detaljerade tips kan du läsa ugnsmanualen. Och visste du att du kan få jäsdeg att jäsa snabbare i ugnen? Upptiningsinställningen är det bästa valet här, eftersom det inte blir för varmt för degen.