Skip to content
Hushållsapparater och vitvaror
Logga in/Registrera dig

Recept

Hälleflundra med pestotäcke och bönsallad

Det är lätt att göra egen pesto och det smakar underbart gott. När den varit i ugnen blir den extra smakrik och livar upp den milda fisken.

4 portioner
50 g pinjenötter
1 kruka färsk basilika
1 dl riven parmesan eller västerbottenost
4 msk olivolja
salt och peppar
600 g hälleflundra eller annan vit fisk
2 burkar små vita bönor
1/2 gurka
20 cocktailtomater
1 liten burk svarta oliver, urkärnade
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk örtsalt

Sätt ugnen på 200°. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.

Montera kniven i matberedartillsatsen på din köksmaskin och mixa basilikablad, de rostade pinjenötterna, osten och olivoljan till en slät massa. Det går också bra att använda stavmixer.

Dela fisken i lagom stora bitar och lägg upp fisken i en ugnsfast form. Salta och peppra. Fördela peston över och stek fisken i ugnen ca 10 minuter.

Skölj bönorna och lägg i en salladsskål. Skala gurkan och dela den. Gröp ur kärnhuset med en sked och skär gurkhalvorna i skivor. Dela tomaterna och häll spadet av oliverna. Blanda allt med bönorna och häll på olivolja, vinäger och örtsalt.

Servera pestofisken med bönsalladen.

Laxburgare med limedressing och sallad

Saftiga och goda laxburgare med smak av rosépeppar passar bra med fräsch limedressing. Baka gärna eget bröd.

4 portioner
limedressing:
1 lime
1 dl crème fraiche, 34%
1 tsk flytande honung
salt och peppar
400 g laxfilé
3 salladslökar
1 tsk rosépeppar
1/2 tsk salt
2 msk maizena

Börja med att göra limedressingen. Tvätta limen och riv skalet. Blanda skalet med crème fraiche och honung. Smaka av med salt och peppar.

Montera kniven matberedartillsatsen på din köksmaskin och lägg i laxfilén. Kör någon knapp minut så att fiskköttet precis blir finfördelat. Hacka salladslöken fint för hand och stöt rosépeppar i en mortel eller på en skärbräda. Blanda ner lök och peppar tillsammans med salt och maizena. Rör om ordentligt och forma till 4 biffar. Stek i smör på medelhög värme.

Servera i bröd tillsammans med sallad och dressingen.

Rotsaksgratäng med mustig köttgryta

Rivna rotsaker blir saftiga och goda tillsammans i ugnen. En gryta som får stå och puttra en timme eller två smakar gott lite småkalla dagar. Gör gärna dubbel sats så blir det till att frysa in också.

4 portioner

ca 500 g benfri högrev
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 1/2 tsk salt
4 dl vatten
1 st gul lök
2 gula paprikor
1 röd chilifrukt
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1/2 dl vispgräddesvartpeppar

1 bit rotselleri, ca 300 g
2 palsternackor, ca 200 g
6 morötter, ca 300 g
2 gula lökar
4 dl riven lagrad ost
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
5 dl mellangrädde

Skär köttet i 3X3 cm stora bitar. Bryn köttet i en stekpanna lite åt gången. Lägg över det i en gryta. Strö över mjöl och salt. Rör om. Häll vattnet över köttet. Sjud under lock på svag värme, ca 45 minuter. Skala och skiva lök och skär paprikorna och chilifrukten i bitar. Lägg dem i grytan tillsammans med curry och gurkmeja och låt grytan sjuda ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet känns klart. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200°. Montera den vändbara rivskivan med grova sidan på din köksmaskin. Skala rotsakerna och löken och riv dem på din köksmaskin. Varva grönsaker och det mesta av osten i en ugnssäker form. Salta och krydda med peppar mellan varven. Häll på grädde. Strö över resten av osten. Grädda i ca 45 min.

Havskattfilé i folie med grön sås och vitkålssallad

Fisken blir saftig och god när den tillagas i foliepaket i ugnen. Alla de mixade örternas doft och smak passar fint till. Vitkålssallad är både nyttigt och gott.

4 portioner
600 g benfri havskattfilé eller annan vit fisk
ugnsfolie
salt och peppar

1 liten kruka gräslök
1 kvist färsk mejram
5 persiljekvistar
2 kvistar färsk timjan
2 kvistar färsk grönmynta
1 tsk pressad citron
3 msk olivolja
2 dl tjock yoghurt, 10 %
salt och peppar
1/2 tsk fänkålsfrö

300 g vitkål
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk örtkrydda

Sätt ugnen på 200°. Lägg fiskfilén i folie i en ugnsfast form. Salta och peppra och stäng paketet. Låt stå i 15–20 minuter beroende på storlek på bitarna.

Mixa eller hacka alla örterna med citron och olivolja med mixerstav eller i mixer. Lägg över de mixade örterna i en skål och rör i yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Rör i fänkålsfrö och låt örtsåsen stå och dra.

Montera den vändbara skärskivan med en tunna sidan på din köksmaskin och skiva vitkålen. Lägg den i en skål och häll på olivolja, vinäger och örtkrydda. Rör runt ordentligt.

Servera fisken tillsammans med den gröna örtsåsen, vitkålssalladen och till exempel kokt ris eller bulgur.

Vinkokt hoki med aioli och sparris

Att göra egen aioli, d.v.s. vitlöksmajonäs, är enkelt och framför allt blir det väldigt gott. Men kom ihåg att oljan och ägget måste vara rumstempererade när man börjar vispa.

4 portioner
2 äggulor
3 vitlöksklyftor
2 krm salt
2 dl olivolja
1 tsk citron

3 dl vitt torrt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
500–600 g hoki eller annan vit fisk i filéer
2 buntar sparris

Börja med att göra aiolin. Montera vispen på din köksmaskin. Riv vitlöken fint för hand. Vispa äggulan tillsammans med salt och vitlöken. Häll sakta ner oljan i en smal stråle under ständig vispning. Vispa tills det blir en tjock, blank majonnäs. Droppa ner citronsaften och blanda väl.

Koka upp vin, vatten och buljongtärning i en vid kastrull. Rör om så att buljongtärningen löser sig och lägg sedan i fisken. Stäng av plattan och låt fisken bli färdig på eftervärmen. Det tar ca 7 minuter beroende på tjockleken på filéerna.

Koka sparrisen lätt i saltat vatten.

Servera med kokt potatis.

Biff med chèvrepotatisgratäng

Chèvreosten ger en god smak åt potatis- och fänkålsgratängen. Tillsammans med lättkokta gröna bönor eller en färgrik sallad blir detta en riktig festrätt.

4 portioner
potatisgratäng:
300 g potatis
200 g fänkål
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
50 g chèvre
salt och peppar

400–600 g biff, t.ex. entrecôte eller oxfilé
salt och peppar

Sätt ugnen på 220°. Montera den vändbara skärskivan med den tunna sidan på din köksmaskin. Skala potatisen och skiva den. Putsa och skiva fänkålen och lägg den tillsammans med potatis i en stor ugnssäker form. Blanda matlagningsgrädde och mjölk tillsammans med timjan. Riv vitlöken på ett rivjärn och blanda ner i grädden. Smaka av med salt och peppar.

Häll gräddblandningen över grönsaksskivorna och smula över chèvren. Låt stå i ugnen i ca 40 minuter.

Ta fram köttet en halvtimme innan stekning så att det inte är för kallt. Salta och peppra och stek på ganska hög värme i smör och olja. Servera tillsammans med en krispig sallad.

Ingefärswokade grönsaker med marinerad biff

Grönsakerna blir extra goda när de wokas. Det går snabbt och de behåller sin spänst och fräschör. Grillat kött är naturligtvis godast, så passa på när det är sommar!

4 portioner
400–500 g entrecôte
flingsalt

marinad:
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1/2 dl japansk soja eller
1 msk vanlig soja
2 msk sweet chilisås

wok:
1 bit färsk ingefära, ca 4 cm lång
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
1 zucchini
1 knippe sallatslök
1 burk vattenkastanjer
1 msk olivolja
+ lite till stekning

Riv vitlöksklyftorna för hand och blanda dem med resten av ingredienserna till marinaden. Pensla köttet med marinaden och låt dra i 5 minuter. Spara resten av marinaden till senare.

Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Montera den vändbara skärskivan med den grova sidan på din köksmaskin och skiva zucchini och morötterna. Skär löken och vattenkastanjerna i mindre bitar för hand. Riv ingefäran för hand.

Lägg grönsakerna och ingefäran i en skål, slå på olivoljan och vänd runt. Häll lite extra olivolja i en wokpanna eller stor stekpanna och woka grönsakerna hastigt. Grilla köttet eller stek det i stekpanna. Lägg upp köttet på ett fat och häll över resten av marinaden. Strö över flingsalt och låt dra en stund innan servering.

Servera köttet med de wokade grönsakerna och med eller utan kokt ris.

Rösti med lammstek och chèvrekräm

Lamm och chèvre passar bra ihop och tillsammans med färsk timjan blir det ännu bättre. Den råstekta potatiskakan smakar bra till.

4 portioner
600 g lammstek
6–8 vitlöksklyftor
en knippe färsk rosmarin
salt och peppar
ugnstermometer

chèvrekräm:
100 g chèvreost
250 g kesella, 10 %
1/2 kruka färsk timjan
svartpeppar

6–8 medelstora potatisar
2 msk smör eller rapsolja
1/2 tsk salt
2 krm peppar

balsamvinägerkräm

Sätt ugnen på 125°. Lägg lammsteken i en ugnssäker form och stick i termometern så att spetsen hamnar i mitten av steken. Skär vitlöksklyftor i hlvor och skär sedan fickor i köttet. Peta in vitlöksklyftorna och klappa sedan in finhackad rosmarin och salt och peppar. Stek i ugnen tills termometern visar 55°.

Mixa chèvreost och kesella. Repa bladen av timjankvistarna och blanda ner. Smaka av med peppar.

Montera den mellanfina rivskivan på din köksmaskin. Skala och riv potatisen. Låt torka, i t.ex. en handduk. Hetta upp smör eller rapsolja i stekpanna och lägg i den rivna potatisen. Stek på medelvärme och se till att platta till massan under tiden. Salta och peppra under tiden. Stek 8–10 minuter på varje sida. Vänd röstin enklast genom att lägga en tallrik upp och ner över röstin. Vänd det hela och låt sedan röstin glida ner i stekpannan med den ostekta sidan neråt.

Skär upp steken och ringla över balsamvinägerkräm. Servera med röstin, chèvrekrämen och en god sallad.

Kycklingkorv med energibulgur

Spännande och pyssligt att göra egen korv. Fråga i köttdisken i närmaste affär om de kan beställa fjälster, d.v.s. naturtarm. Korven blir mild och god tillsammans med bulgurn som är fylld av nyttigheter och vacker att se på.

4 portioner
500 g kycklingfilé
1/2 dl färsk salvia
1 citron
1 tsk salt
10 isbitar
2 äggulor
1 dl iskallt vatten
1 1/2 dl vispgrädde
getfjälster

2 dl bulgur
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 dl frön och kärnor, t.ex. solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor
1 granatäpple
100–200 g rucolasallad
1 citron

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg ihop salviabladen och strimla dem fint. Riv skalet av citronen. Montera matberedartillsatsen med kniven på din köksmaskin. Mixa kycklingköttet, salt, isbitar och äggulor. Späd efterhand med iskallt vatten och häll därefter i vispgrädden. Stanna maskinen när det är precis blandat och rör ner salvia och citronskal för hand.

Montera minsta korvhornet på kvarnhuset på din köksmaskin. Skölj fjälstret och trä på det korvhornet. Fyll fjälstret jämnt men ej för hårt packat. Det går bra att stanna maskinen ibland och fördela fyllningen i efterhand om det inte blir riktigt jämt. Ta det gärna på låg hastighet om du inte är så van. Snurra till prinskorvar, ca 5 centimeter långa. Sjud i lättsaltat vatten i 10–15 minuter. Låt rinna av på handduk och bryn dem sedan innan servering lätt i lite smör så att de får färg och blir varma.

Koka bulgurn med vatten och salt. Rosta frön och kärnor tillsammans i torr stekpanna. Skär granatäpplet mitt itu och bryt upp halvorna. Håll halvorna över en salladsskål och knacka på skalet med en träslev så att kärnorna trillar ut. Pilla lite extra om det behövs. Låt bulgurn svalna lite när den är färdigkokt och häll den sedan i skålen. Häll i de rostade fröna och rucolasalladen. Rör runt ordentligt och pressa över saften från en citron. Servera korven med bulgurn.

Hamburgare med chilidressing

En rätt som går hem i alla åldrar! Lätt att brodera ut med olika tillbehör. En del gillar ättiksgurka, kanske rostad lök. Med eller utan hembakade bröd.

4 portioner
chilidressing:
1 röd chilifrukt
1 tsk paprikapulver
1 dl crème fraiche, 34 %
salt och peppar

400 g nöt- eller lammkött
2 schalottenlökar
1 tsk mald spiskummin
salt och peppar
smör till stekning

salladsblad
4 stora tomater
1 avokado
1 stor rödlök

Börja med att göra chilidressingen. Dela och kärna ur chilifrukten. Skär den i små bitar. Blanda den hackade chilin med paprikapulver och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Montera köttkvarnen med hålskivan på din köksmaskin. Skär köttet i långa strimlor och mal det två gånger i köttkvarnen. Använd påmataren mot slutet.

Montera sedan kniven i din matberedartillsats. Hacka schalottenlöken fint och lägg ner köttfärs, lök och spiskummin tillsammans med salt och peppar. Kör så att allt blandas, ta upp köttfärsdegen och forma till 4 biffar. Stek i smör på medelhög värme.

Skiva tomater, avokado och rödlök tunt och servera hamburgaren i brödet med alla grönsakerna och dressingen.

Kryddiga köttbullar med pastagratäng

Köttbullar med smak av ingefära, chili och garam masala. Gurksalladen har en annorlunda kryddning med kardemumma. Varför inte servera med en gräddig och god pastagratäng. Bra att göra på gårdagens kokta pasta.

4 portioner
400 g nötfärs eller blandfärs
1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masalapulver
salt
smör att steka i

2 medelstora gurkor
2 tsk hela kardemummakorn
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

1 msk olivolja
300–400 g kall kokt pasta
3 äggulor
2 dl matlagingsgrädde
100 g ost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Montera köttkvarnen med hålskivan på din köksmaskin. Skär köttet i långa strimlor och mal det två gånger i köttkvarnen. Använd påmataren mot slutet. Blanda köttfärs, grädde, ingefära, chilipulver och garam masalapulver i din matberedartillsats med kniven monterad. Smaka av med salt. Forma färsdegen till små köttbullar. Stek i smör.

Skala gurkorna, klyv dem och gröp ur kärnhuset med en sked. Skär halvorna i bitar, ca en halv centimeter stora. Lägg dem i en salladsskål. Stöt kardemummakornen i en mortel eller mal dem i kvarntillsatsen till din köksmaskin. Blanda olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och den stötta kardemumman. Häll dressingen över gurkbitarna och rör runt.

Häll olivolja i botten på en ugnssäker form. Montera vispen i din köksmaskin och vispa ägggulor och grädde till en jämn smet. Riv osten i matberedartillsatsen med medelfina skivan monterad. Blanda i osten och den kalla pastan i äggoch gräddsmeten. Häll allt i formen och grädda i ugnen i 20 minuter. Servera köttbullarna och gurksalladen tillsammans med pastagratängen.

Parma- och salvialindad kyckling med blomkålsmos

Blomkålsmos är lättare och nyttigare än potatismos, och med tryffelolja blir det en riktig höjdare. Gillar man inte tryffelolja så går det naturligtvis lika bra att njuta blomkålsmoset som det är.

4 portioner
1 stort blomkålshuvud eller 2 små
1/2 dl crème fraiche
salt och peppar
400 g kyckling, bröstfilé eller lårfilé
8 tunna skivor parmaskinka
ca 16 salviablad
tryffelolja

Dela blomkålshuvudet i buketter och koka tills den blir mjuk. Känn med en sticka. Häll av vattnet. Mixa blomkålen med lite av kokspadet med mixerstav eller mixer. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

Dela kycklingen så att det sammanlagt blir 8 delar. Filéerna kan t.ex. delas på längden. Lägg salviabladen på kycklingbitarna och linda parmaskinkan runt. Fäst med tandpetare. Stek i stekpanna först på lite högre värme så att det blir brynt och sedan på svagare värme så att kycklingbitarna blir genomstekta.

Lägg upp kycklingen och moset på tallrikar och ringla tryffelolja över blomkålsmoset.

Kyckling panerad i pinjefrön och basilika med sallad och ärthummus

Ett lite annorlunda sätt att servera kycklingen på. Den härligt gröna ärthummusen är både nyttig, vacker och god. Salladen är också färgstark.

4 portioner
2 avokador
3 röda äpplen
salladsblad
salt och peppar
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger

4 kycklingfiléer
100 g pinjefrön
1 kruka basilika
2 ägg
salt och peppar
rapsolja
recept på ärthummus

Skär avokado och äpple i små tärningar. Lägg i en skål tillsammans med salladsblad. Rör ihop olja, vinäger, salt och peppar. Blanda vinägern med grönsakerna vid servering.

Skär kycklingfiléerna i fyra delar på längden. Montera kniven i matberedartillsatsen och lägg i pinjefrön och basilikablad. Mixa tills fröna är finfördelade och har blandats med basilikan. Häll upp blandningen i en djup tallrik. Knäck äggen i en annan djup tallrik och salta och peppra. Vispa lite med en gaffel så att gulan och vitan blandas.

Doppa kycklingen först i äggblandningen och sedan i frö- och basilikablandningen. Se till att blandningen täcker så mycket som möjligt av kycklingen och stek på medelhög värme tills filéerna är gyllenbruna.

Servera med avokadosalladen och ärthummus.

Brieostfyllda kycklingfiléer med morot- och rödlökssallad

Festlig bjudrätt, enkel att lyckas med. Att panera i grovt rågmjöl gör kycklingen extra frasig och god. Morotssalladen får lite extra sting av chilifrukten.

4 portioner
600 g morötter
2 rödlökar
1 röd chilifrukt
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1/2 tsk salt

100 g brieost
4 kycklingfiléer
1/2 kruka färsk koriander
1 ägg
1–2 dl grovt rågmjöl
salt och peppar
smör att steka i

Sätt ugnen på 175°. Skala morötterna och riv dem med hjälp av den grövre rivskivan för asiatisk mat monterad på din köksmaskin. Det går också bra med den mellanfina rivskivan. Skär rödlöken i tunna skivor och lägg de i hett vatten ca 5 minuter. Dela och kärna ur chilifrukten och skär den i små bitar. Blanda ihop olivolja, balsamvinäger och salt. Blanda ner chilin. Häll vattnet av rödlöken och lägg dem i en salladsskål tillsammans med de rivna motötterna. Rör runt.

Dela brieosten i fyra delar. Skär en skåra i kycklingfiléerna och fyll med brieosten och blad av koriander. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa upp det lätt med en gaffel. Häll rågmjölet i en annan djup tallrik och salta och peppra. Doppa kycklingfiléerna först i ägget och sedan i rågmjölet. Bryn dem i rikligt med smör i en stekpanna på medelhög värme så att de får en gyllenbrun färg. Stek dem färdiga i ugnen i ca 15 minuter.

Servera kycklingen med morotssalladen och antingen kokt bulgur eller t.ex. ugnsstekta potatisklyftor.

Paj med kräftor, räkor och lax

Läcker paj med havets frukter. Passar bra som lite lyxig lunch eller kanske på en buffé. Variera med krabba eller musslor. Servera med en fräsch sallad.

6 portioner
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsvetemjöl
1/2 tsk salt
150 g kallt smör
2 msk iskallt vatten
1 purjolök
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1/2 dl torrt vitt vin
4 ägg
200 g kräftstjärtar
200 g skalade räkor
100 g rökt lax
3 msk hackad dill
salt och peppar

Montera kniven i matberedartillsatsen och lägg i mjöl och smör skuret i bitar. Tillsätt salt och kör några sekunder så att det blir smuligt. Tillsätt det kalla vattnet och kör tills degen nätt och jämt gått ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylskåpet och låt den ligga i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Smöra en hög pajform, gärna med löstagbar botten. Kavla ut degen och klä formen. Lägg gärna aluminiumfolie över kanterna eftersom degen annars har en tendens att kasa ner. Förgrädda i 10 minuter.

Strimla purjolöken och fräs i smör. Montera vispen på din köksmaskin och vispa samman crème fraiche, vin och ägg. Skär den rökta laxen i fina strimlor. Hacka kräftstjärtar och räkor i lite mindre bitar och rör ner i fyllningen tillsammans med purjolöken. Hacka dill och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.

Fyll pajen. Grädda pajen färdig ca 35 minuter eller till dess fyllningen stannat.

Servera pajen med en fräsch sallad.

Bladspenatpaj med chiliräkor

Krämig spenatpaj med lite heta räkor på toppen. Färgrikt, vackert och gott. Kompletterna gärna med ytterligare gröna blad i form av en sallad.

6 portioner
1 röd chilifrukt
ca 300 g räkor utan skal
2 msk olivolja
salt och peppar

2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsmjöl
1/2 tsk salt
150 g kallt smör
2 msk iskallt vatten

1 gul lök
300 g färsk eller fryst bladspenat
smör till stekning
salt och peppar
1 krm muskotnöt
4 ägg
2 dl crème fraiche
200 g smakrik hårdost

Börja med att dela och kärna ur chilin. Hacka den fint och blanda med räkor, olivolja och lite salt och peppar. Låt stå och dra. Montera kniven i matberedartillsatsen på din köksmaskin och lägg i mjöl och smör skuret i bitar. Tillsätt salt och kör några sekunder så att det blir smuligt. Tillsätt det kalla vattnet och kör tills degen nätt och jämt gått ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylskåpet och låt den ligga i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Smöra en hög pajform, gärna med löstagbar botten. Kavla ut degen och klä 6 portionsformar eller en mindre pajform. Förgrädda formarna i 10 minuter.

Hacka löken fint. Tina bladspenaten om du använder fryst och krama ur den. Fräs bladspenaten och lök i smör, krydda med salt, peppar och nyriven muskot. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Montera den vändbara rivskivan med den grova sidan på din köksmaskin. Riv osten och blanda med bladspenaten.

Fyll pajen. Grädda pajen färdig i ca 35 minuter eller till dess fyllningen stannat. Garnera den färdiggräddade pajen med chiliräkor och servera med en sallad.

Gnocchi med paprikasås och lammfärsbiffar

Det är roligt att göra de små potatisklumparna själv och de smakar gott till paprikasåsen och biffarna. De färdiggrillade paprikorna är en bra bas för en lättlagad och god sås.

4 portioner
Gnocchi:
800 g potatis, mjölig sort
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk salt

Paprikasås:
3–4 stora grillade paprikor på burk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche, 34 %
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

Lammfärsbiffar:
600 g lammkött
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chilifrukt
1 dl vispgrädde
1 tsk malen spiskummin
salt och peppar

Montera den vändbara rivskivan med den fina sidan på din köksmaskin och riv den kokta kalla potatisen. Lägg den rivna potatisen i en bunke och blanda för hand ihop med ägg, mjöl och salt. Knåda snabbt till en smidig deg. Rulla ut längder ca 2 cm i diameter. Skär med kniv 1 centimeterstora bitar.

Nyp ihop dem med tummen och pekfingret, ha lite lätt mjölade fingrar så fastnar det inte. Låt dem vila under en fuktig handduk medan du gör resten.

Mixa paprikorna och matlagningsgrädden med mixer- stav eller i mixer. rör ner crème fraichen och balsam- vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Montera köttkvarnen med hålskivan på din köks- maskin. Skär köttet i långa strimlor och mal det två gånger i köttkvarnen. Använd påmataren på slutet. Riv vitlöken för hand på ett rivjärn och skär den urkärnade chilifrukten i små bitar. Blanda lamm- färsen med vispgrädde, riven vitlök, spiskummin och chilifrukt. Smaka av med salt och peppar.

Stek lammfärsbiffarna i smör på medelstark värme. Koka under tiden gnocchin i lätt saltat vatten i ca 3 minuter. När de flyter upp till ytan är de färdiga.

Servera gnoccin med biffarna och paprikasåsen.