Vårkampanj - upp till 30%

Gör vårfint hemma. Just nu har vi 20% rabatt på utvalda dammsugare, tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner. Medlemmar i MyBosch får ytterligare 10% rabatt.

Gäller t.o.m. 5 maj 2024.

Köp här!
VÅRKAMPANJ
Gå till innehåll
Hushållsapparater och vitvaror
Logga in/Registrera dig

Laga mat i ångugn, vardag som helgdag. Recept lördag: Steamed buns med sprödstekt fisk.

Lördag: Steamed buns med sprödstekt fisk, rödkålsslaw och chiliaioli.

Steamed buns är ångbakade jästbröd, som kan liknas vid ångade korvbröd. Bröden är mjuka och saftiga, och kan fyllas med de flesta typer av salt mat. Vill du inte laga steamed buns själv? De finns också färdiga i frysdisken i många asiatiska butiker.

Eftersom det är lördag så har vi också förslag på förrätt och en lättare efterrätt. Lite lördagslyx helt enkelt.

Härlig sprödstekt fisk med rödkålsslaw, chiliailoi och ångbakat jästbröd.

I det här receptet så är det tillbehöret som vi tillagar i ångugnen och fisken steks i panna. Steamed buns, eller ångbakade småbröd som vi också kan kalla dem, kan bakas i större mängd än de går åt till lördagens middag, överskottet kan du frysa in och sedan snabbt värma upp i ångugnen när du ska använda dem.

Fyll dina steamed buns med kålsallad, sprödstekt fisk och chiliaioli. Toppa med färska örter, dill eller koriander. Receptet är beräknat för 4 portioner förutom brödet som det blir fler av.

Steamed buns

3,5 dl mjölk
1/2 pkt jäst
50 g socker
1 tsk salt
2 msk olja

550 g vetemjöl blandat med
2 tsk bakpulver

Funktioner som används
- Jäsningsfunktion
- Fullånga

Fördelar med funktionerna
- Jäsningsfunktionen ger snabb och god jäsning, med fuktig värme som ger ett liknande resultat som i professionella bagares jässkåp.
- Fullånga är det enda sättet att tillaga detta bakverk. Våra ångugnar kan justeras i 1-stegsintervaller från 30–100 °C. Här använder vi den högsta temperaturen.

Sprödstekt fisk
- 500 g vit fiskfilé, t.ex. torsk, sej eller kolja. -salt
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg + 2 msk vatten
- 2 dl ströbröd, gärna panko

Chiliailoi
- 1 stort ägg
- 1 tsk stark senap, gärna dijon
- 1/2 tsk salt, 1/2 tsk grovmalen peppar
- 2 vitlöksklyftor
- saften av 1/2 citron
- 3–4 dl neutral olja, t.ex. soja- eller rapsolja
- vatten & srirachasås

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Steamed buns

Gör så här
1. Blanda rumstempererad mjölk med salt, socker, jäst och olja i behållaren till en bakmaskin. Vispa för hand tills sockret har lösts upp. Tillsätt mjöl och bakpulver, och knåda på medelhög hastighet i 5 minuter tills du har fått en smidig deg.
2. Jäs till dubbel storlek, 30 minuter i ugn med jäsningsfunktionen, eller ca 1 timme täckt med kökshandduk i rumstemperatur.
3. Rulla ut degen till en korv och dela i 30 små bollar. Platta till dem något och låt vila 5 min innan du kavlar ut dem till 10–12 cm ovala rundningar.
4. Droppa lite olja på varje rundning och stryk ut oljan med fingret över den ena halvsidan. Vik rundningarna dubbelt och placera dem på en perforerad plåt som du har täckt med bakplåtspapper.
5. Jäs igen till dubbel storlek. Använd jäsningsfunktionen i 30 minuter, eller täck med en kökshandduk och jäs något längre tid (40-45 min) i rumstemperatur.
6. Värm ångugnen till 100°C fullånga. Ånga bröden i 10 minuter. Kyl plåten på gallret, täckt med en kökshandduk.

Bröden är goda nygräddade. Du kan även värma upp dem igen med fullånga innan de ska ätas. Passar utmärkt att frysa in.

Sprödstekt fisk

Gör så här
1. Salta fisken. Vispa upp äggen med lite vatten och häll i en skål. Förbered en skål med mjöl, och en med ströbröd.
2. Panera fisken, först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbrödet. Lägg över på en plåt.
3. Värm en stekpanna med ett par cm olja tills den börjar fräsa runt en träspade (dvs lägg i en träspade i stekpannan och testa om oljan är varm nog). Oljan ska vara ca 170–180 grader. Stek 1–2 minuter på varje sida, och lägg över fisken på ett galler när den är klar.
4. Strö över lite salt medan fisken fortfarande är varm. Fisken kan snabbt värmas upp igen i en ugn om du inte serverar den omedelbart.

Chiliaioli

Gör så här
1. Blanda allt utom olja och vatten i en mixerkanna och kör några sekunder med stavmixern.
2. Tillsätt oljan långsamt och lugnt under omrörning. Smaka av med srirachasås (som är en stark chilisås).
3. Förtunna med lite vatten vid behov, eller tillsätt mer olja om du vill ha den tjockare.

Kålsallad
Blanda 150 g rödkål och 100 g morot, finstrimlad, med 2 msk aioli, 1 tsk hoisinsås, 1/2 tsk salt och 1 tsk limejuice. Blanda väl, så att grönsakerna blir lite mjuka.

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Lördagsförrätt – Dim sum-dumplings med ponzusås

Dim sum är små ångade munsbitar ur det kinesiska köket. De ångas traditionellt i små bambukorgar, men det är enklare och rymligare att tillaga dem i ångugnen!

Dumplins med fläskfärs och kinakål till förrätt

Frysta runda gyoza-degplattor, beräkna 3-4 per person.

Fyllning
- 400 gram fläsk, alternativt blandfärs eller 400 gram lax
- 1 liten morot
- 1/3 gul lök
- 100 g kinakål
- 1 msk potatismjöl
- 3 msk sojasås
- 1 tsk sesamolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten bit ingefära
- Några kvistar korianter eller hackad fryst koriander

Ponzusås:
- 1 dl sojasås
- 2 msk fisksås
- 1/2 dl limejuice
- 2 msk farinsocker
- 1/2 dl vatten
Finhackad ingefära, vitlök, koriander och färsk chili eller piri-piri

Körsbärstomater 200 gram
Vårlök ett litet knippe

Valfritt, hela vattenkastanjer (frysta eller i burk)

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Dumplins med fläskfärs och kinakål till förrätt

Gör så här:
1. Tina färdigköpta, runda gyoza-degplattor. Fördela degplattorna på arbetsbänken, t.ex. 10 åt gången
2. Lägg på en sked fyllning på varje bit. Pensla med vatten längs ytterkanten, och vik samman degplattorna genom att vika över den ena halvan.
3. Tryck ihop kanterna ordentligt så att de sluter tätt. Placera på en perforerad plåt för ångtillagning som du har lagt ett bakplåtspapper på.
4. Vid servering, ånga 12 minuter vid 100 % ånga i förvärmd ugn.

Fyllning:

Gör så här
1. Tärna 400 g fläskfärs fint, lägg över i en skål.
2. Skala och finhacka 1 liten morot, några blad kinakål och lite lök, totalt ca 150 g.
3. Lägg över i skålen med fläskfärsen.

Tips 1: Den lilla snabbhackaren som är ett tillbehör till en stavmixer är perfekt att använda här. Mycket snabbt och enkelt!

Tillsätt sedan 1 msk potatismjöl, 3 msk sojasås, 1 tsk sesamolja, samt lite finhackad vitlök, ingefära och koriander.

Ponzusås: Blanda 1 dl sojasås med 2 msk fisksås, 1/2 dl limejuice, 2 msk farinsocker, 1/2 dl vatten samt lite finhackad ingefära, vitlök, koriander och chili.

Vid servering: lägg dina dumplings på tallrikar och strö över hackade körsbärstomater samt finhackad vårlök. Skeda över sås samt lite hackad koriander.

Tips från kocken
- Köttet kan ersättas med finhackad lax eller vegetarisk färs
- Blanda in ett par msk grovhackade vattenkastanjer i fyllningen, det gör dina dumplings härligt knapriga.

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Lördagsdessert - ångat kokosris med mango

Kokosris, eller sticky rice, med mango är en klassisk thailändsk dessert. I vanliga fall lagas den med en speciell typ av glutinöst (klibbigt) ris som ångkokas innan det blandas med kokosmjölk. Här i Sverige kan vi använda grötris, det är enklare men ger ett lika gott resultat.

Efterrrätt: Kokosris med mango

- 2 dl sköljt grötris
- 3 dl vatten
- 1 förpackning kokosmjölk (400 ml)
- 75 g socker, 1/2 tsk salt

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Efterrrätt: Kokosris med mango

Gör så här
1. Vispa ihop ris, vatten, salt, socker och hälften av kokosmjölken.
2. Täck med aluminiumfolie och ånga i 45 minuter vid 100°C.
3. Ta ut och blanda med resten av kokosmjölken, kyl sedan.

Servera kokosriset med skivad, välmogen mango.

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Måndag. Recept för ångugn:

Morots- och linssoppa med ångad torsk.

Tisdag. Recept för ångugn:

Gnocchi med rostade grönsaker.

Onsdag. Recept för ångugn:

Ångstekt kycklinglår med ratatouille.

Torsdag. Recept för ångugn:

Risotto med spenat och svamp.

Fredag. Recept för ångugn:

Taco med lax och guacamole.

Lördag. Recept för ångugn:

Steamed buns med sprödstekt fisk.

Söndag. Recept för ångugn:

Stek med blomkålskräm.

Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar.

Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd.

Behöver du service?

Av oss får du pålitlig service – före och efter köpet!

0771 – 19 70 00

Upplev Bosch

Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet.

Hitta en återförsäljare

Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig!